Gizlilik Tercihleri

Websitemizde, içeriğin tarafınıza sağlanması ve performansın optimize edilmesi için gerekli olan çerezler kullanılmaktadır.

Daha fazla bilgi için lütfen Gizlilik Politikamıza göz atın.

Su Tüketimini Artırmanın Yolları

Su Tüketimini Artırmanın Yolları

Hepimiz biliyoruz, su hayatın kaynağı. vücut için de öyle. Vücudun susuz kalması cilt problemlerinden (kuru ciltler hepimizin kabusu...) böbrek rahatsızlıklarına kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında su kaybının fazla olması nedeniyle, su tüketiminin artırılması ise burada önemli bir nokta haline geliyor.


Su oksijenden sonra insan yaşamı için en önemli yaşam kaynağı. Vücudumuzun yaklaşık %70´i, kanın %83´ü, kemiklerin %22´si, beynin ve kasların ise %75´i sudan oluşuyor. Kanı hepimiz biliyorduk da diğerleri de anımsanmayacak noktada. Sağlıklı bir insan haftalarca yemek yemeden yaşamını devam ettirebilir ama susuzluğa dayanma süresi sadece birkaç gün. Vücut ağırlığının %10´undan fazla sıvı kaybetmesi şiddetli halsizlik ve sıcak çarpmasına dahi neden olabiliyorken, %20 kayıpta ise yaşam tehlikeye giriyor.


Suyun vücudumuzdaki fonksiyonları ise saymakla bitmiyor; besin maddelerinin hücrelere taşınması, toksinlerin atılması, kan hacmini oluşturması, vücut ısısını koruması, göz, ağız, burun ve deri yapısının nemliliğini sağlaması ve daha fazlası. Bu nedenle vücudun su ihtiyacını karşılamak elzem. Ama herkes çok su tüketemeyebiliyor, bu durumda kaybolan sıvıyı geri getirmenin başka bir yolu yok mu? Elbette var. Su, kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymanın en önemli yollarından bir olsa da tek kaynak değil, su dışında sıvı kaybına en çok destek sağlayanların başında meyve-sebze geliyor ve uzmanlar günde 5 porsiyon meyve-sebze tüketilmesini öneriyor.


Çay, Kahve ve Bitki Çayları Su Yerine Geçmez!

Yetişkin bir insanın günlük ortalama su ihtiyacı 8-10 bardak kadardır. Ancak bu sıcak ve nemli günlerde vücuttaki sıvı kaybı daha da artar. Bu nedenle kaybedilen sıvının mutlaka yerine konması gerekir. Ama sıvı formundaki her şey su yerine geçmez. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.


Sebze ve Meyveleri Beslenmenize Ekleyin

Diğer yandan sıvı ihtiyacını karşılamaya destek olmak adına sebze ve meyveler sizin için hem sulu hem de serinletici yardımcılar olacaktır. Su içeriği yüksek olan besinleri beslenmenize ekleyebilirsiniz. Örneğin; salatalık, domates, kabak, biber, marul gibi sebzeler ile kavun, karpuz, çilek gibi meyvelere beslenmenizde daha çok yer vererek sıvı ihtiyacınıza destek olabilirsiniz. Bu yüzden günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimine özen göstermeyi ihmal etmeyin.


Su Tüketimini Artırmanın Başka Yöntemleri De Var

Suların içine salatalık, çilek, nane yaprağı, limon, kabuk tarçın gibi besinleri ekleyerek onlara aroma verilebilir ve suyunuzu daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Hiçbir tadı olmayan sudan bardak bardak içmek istemiyorum diyenler için ideal bir çözüm olacaktır. Her sabah kalktığınızda mutlaka 1 bardak su için. Çalışma masanızda, çantanızda, yatağınızın başında, arabanızda her zaman ulaşılabilecek şekilde su bulundurun. Her gece yatmadan önce mutlaka 1 bardak su için. Telefonunuza su içmeyi hatırlatacak bir aplikasyon yükleyin.